Back to Top

 

 

Onze tuin

 

tuin 001 tuin 002
tuin 003 tuin 004
tuin 005 Hier wat recente foto's van onze tuin; juni 2023
   

Daar was het voor een deel allemaal om begonnen. Een leuk huis met een grote tuin. Nu, met 3800 vierkante meter tuin mogen we niet klagen! Het was een heel werk om er wat van te maken. Het was een oud weiland overwoekerd met bramen, brandnetels en ander onkruid. Probeer eens 3500 m² met de hand om te spitten! Hans heeft het gedaan. Ook de aanleg van de vijver (14x4m) met een maximale diepte van 1,5 meter, is handwerk geweest. De nieuwste toevoeging aan de tuin was de moestuin. Erg leuk, groenten uit eigen tuin, maar wat een werk en hoeveel moesten we elke keer weer weggooien. Na elke vakantie stond het onkruid er kniehoog en waren we weken kwijt om alles weer in toom te krijgen. Onze conclusie was dat een moestuin voor twee personen de moeite niet loonde. We hebben hem dus maar weer omgespit en er gras in gezaaid. In 2013 hebben we er voor gekozen een kleine ommuurde moestuinen kruidentuin aan te leggen. kruiden zijn dinies pakkie an, en de moestuin wordt gebruikt om sla, andijvie, boerenkool, wat pepers, courgettes en dergelijke in te telen. Gemakkelijk bij te houden; dat is ons credo nu we wat ouder worden.

Hierboven een foto van de tuin zoals we hem aantroffen. Er stond een grote kersenboom, omgeven door hoog gras, brandnetels, een scheefgegroeid appelboompje, een half omgewaaide ceder en een waterput. Die laatste was aan de buitenzijde tot aan de rand bedekt met grond. Die hebben we afgegraven en de buitenkant van de betonnen putring met steentjes bekleed. Ook de appelboom heeft het veld moeten ruimen; We hebben intussen een nieuwe geplant, maar die moet nog even groeien. Wel veel plezier hebben we van onze zelfgeplante pruimenboom. Er komen jaarljks heerlijk donkerpaarse Quetche pruimen aan.

  


Tja, Hans is zeeman en geen tuinman, maar wel begiftigd met een stevige portie eigenwijsheid. En we hadden in Koudekerke maar een klein postzegeltuintje, dus veel ervaring hadden we niet. Toch zaten we boordenvol met plannen. We zouden die Fransen wel eens een poepje laten ruiken. Een tuin met veel borders en bloeiende planten. Daar zijn we dus van teruggekomen. Borders zijn leuk, maar vergen heel veel onderhoud. Onze tuin ligt midden tussen de bossen en de weilanden en is omgeven door een houtwal. Het onkruid komt overal vandaan. We wilden ook geen slaaf van de tuin worden. We zijn dus "verfransd", want die Fransen zijn zo gek nog niet. Gras is met een zitmaaier snel te maaien. Bloeiende en groene struiken en hier en daar een boom. De borders met heesters en bodembedekkers. Nu redden we het met een uur of acht per week en houden we ook nog tijd over om andere dingen te doen. Nu, in 2016, moet de vijver het veld ruimen. Het folie dat als waterdichte bodem is gebruikt, is verhard en gaat scheuren. Vervanging zou enorm veel werk met zich brengen, dus halen we hem maar weg. Ik zeg maar, maar het is wel een hele klus. 

Zo blijven we dingen leren. U kunt door boven in de menubalk op de diashow te klikken een groot aantal foto's van onze tuin bekijken. Dan krijgt u een goed idee van hoe deze zich ontwikkeld heeft.
Links ziet u de put. Die is elf meter diep en heeft in al die jaren nog nooit drooggestaan. Prima dus om de tuin mee te besproeien. 
Het gras heeft van begin af aan problemen gegeven. De familie mol heeft onze tuin ontdekt en dan kun je het wel vergeten. Zeker, je kunt klemmen zetten, maar wij hebben de indruk dat de hele familie op de begrafenis komt en ook blijft. Daar zijn we dus mee gestopt. We graven ze af en gebruiken de grond om er gaten in de tuin mee op te vullen. Met dat afgraven helpt Dutch ons met veel overgave. Liefst neemt hij eerst een "bad" in de vijver en daarna gaat hij graven. Moet je Dinie horen als hij dan trots de keuken komt binnenlopen! Er staat dan ook altijd een vochtige mopper naast de deur van de keuken.
De vijver ging lekken. Het vijverfolie is na veertien jaar verhard en gaat scheuren. We zien het niet zitten om de vijver weer helemaal te vernieuwen. Hij is veertien bij vier meter en is in al die jaren behoorlijk dichgeslibt. Hij moet dus weg, maar ook dat is een heleboel werk. Een derde deel is nu klaar; volgend jaar de rest!

afbeelding005

We hebben in de voortuin een perkje aangelegd, omringd met natuurstenen, maar ook deze border heeft inmiddels het veld moeten ruimen

   

Maar we worden steeds ouder en het onderhoud van de tuin moest dus vereenvoudigd worden. Ik heb het muurtje vrijgemaakt van klimop en het verder opgemetseld. Het tuintje hebben we weggehaald. Een hele klus want er lagen zware stenen omheen en er moest ook 30 cm grond worden afgegraven. We hebben het ingezaaid met gras zodat we er enkel met de maaimachine over moeten. Op de foto hiernaast kun je zien dat het hier erg droog kan zijn. In 2016 vele er in twee en een halve maan tijd maar tien milimeter regen en de dagtemperatuur lag voor het overgrote deel boven de dertig graden. Dan verdroogt het gras; enkel het onkruid groeit dan nog. Het heeft ook een voordeel; we hebben in die tijd maar twee ker hoeven te maaien!
   
  Aan de zijkant van onze tuin, langs het weggetje, stonden drie hoge bomen; twee iepen en een eik. De iepen bleken ziek en kregen steeds minder bladeren en meer kale takken. De bomen waren 30 meter hoog en het was onmogelijk om ze zelf om te hakken. Vlakbij hangen hoogspanningsdraden en staat het hek van onze buren. We moesten ze dus door een gecertificeerde vakman weg laten halen. Dat hebben we gedaan, voor het "luttele" bedrag van € 3000,00. Men vroeg eerst €4500,00, maar dat heb ik onmiddellijk van de hand gewezen. Daarna kwam men met een bod van € 3500,00. Uiteindelijk zijn we op het eindbedrag uitgekomen. Maar twee dertig meter hoge iepen geven heel veel hout. En dat heeft men achtergelaten, kompleet met alle kleinere takken.  Omdat de stam een diameter van meer dan een meter heeft, begrijp je wel wat voor een klus dat is.Gelukkig is Ivar, onze jongste zoon met vrouw en kinderen een weekend komen helpen. Samen hebben we grotste stukken kunnen omrollen en doorzagen. We hebben al dat hout achter de schuur opgestapeld. Daarna begon het grote werk van het klieven en zagen. In het voorjaar van 2022 heeft Hans dat werk afgerond. In 2019 hebben we de drie berken in de tuin laten toppen. Er is ruim tien meter afgegaag. ook hebben we de dertig meter hoge eik die aan de rand van onze tuin staat laten inkorten en ontdoen van een fiks aantal takken. Ook dat leverde weer een hele stapel hout op, die nu ligt te drogen           
  In de diaserie die u boven in het menu vindt kunt u de ontwikkeling van onze tuin in de loop der jaren bekijken