Ons huis

 


Ons huis stamt uit eind zeventiende of begin achttiende eeuw. Precies valt dat niet meer na te gaan. Clermonteix bestond al in de zestiende eeuw en ons huis is een van deHuisvoor oudste. Het is opgetrokken uit de lokale wat geelachtige granietsoort. De muren zijn een meter dik. Het bestaat uit twee delen. Het linkerdeel was het oude woonhuis en het rechterdeel de stal. De stal is in de zestiger jaren bij het woonhuis getrokken. De dakbedekking bestaat uit leisteen. Dwars op het huis staat een grote schuur van 110 m² We hebben al heel wat aan het huis veranderd. Direct na de koop hebben we de ingang veranderd.Dat was oorspronkelijk de linker deur op de foto. Je viel dus letterlijk met de deur het huis binnen. De deur rechts was vroeger een raam van de keuken. De oude keuken hebben we veranderd in een entree, een wc en een kast waarin naast de wasnachine en wasdroger, een koelvriescombinatie en voorraden staan. De keuken is verplaatst naar de vroegere eetkamer. Die is verbouwd tot een Amerikaanse keuken. In die keuken bevindt zich nog de oude gemetselde broodoven. De hele vloer hebben we opnieuw laten betegelen. Er zijn daarna nog vele dingen verbouwd. De hele elektrische installatie is aangepast aan de nieuwe normen en de aarding is vernieuwd

Het terras aan de achterzijde hebben we over negen meter verbreed tot vier meter. Boven de voordeur hebben we een overkapping aangebracht en voor die deur een stoep. We hebben een houtkachel geïnstalleerd in de oude schouw van de broodoven. De bovenverdieping van het linker deel van het huis was open. Een balustrade scheidde hem van de benedenverdieping: We hebben er een overloop getimmerd. We hebben nieuwe deuren en ramen in de schuur geplaatst. We hebben een werkplaats van 20 m² gebouwd aan de achterzijde van de schuur: We hebben de oude wc en de oude douchecel samengetrokken en verbouwd tot badkamer. We hebben een nieuwe centrale verwarming laten aanleggen en een aantal radiatoren toegevoegd. We hebben een open, overdekte, ruimte gebouwd om het kachelhout droog op te kunnen slaan. We hebben de ramen aan de voorzijde laten vervangen door nieuwe met dubbel glas. We hebben het leistenen dak van het linker deel van het huis laten vervangen. We hebben twee kunststof ramen laten plaatsen in de achtegevel. We hebben de vloer van de eerste etage geëgaliseerd en de verdieping verdeeld in twee slaapkamers. We hebben in 2007 de hele sanitaire installatie laten vervangen; een nieuwe septic tank en een nieuw afvloeiïngssysteem geïnstalleerd. We hebben een warmtepomp laten installeren. In 2011 hebben we zelf vier oude houten enkelglas terrasdeuren vervangen door PVC exemplaren. Ook hebben we nog vier ramen vernieuwd. In 2011 hebben we een tweede houtkachel geïnstalleerd en het hele huis opnieuw geschilderd Naast de hierbovengenoemde grote klussen hebben we nog een heel groot aantal kleinere klussen uitgevoerd. Dat is te veel om hier op te noemen. Heel veel hebben we zelf gedaan, maar er zijn natuurlijk klussen die ons kunnen te boven gaan en die we hebben laten uitvoeren.

In oktober 2014 hadden we eindelijk de middelen om wat aan het dak van onze schuur te doen. Het oude pannendak begon aardig te verzakken, de panlatten waren slecht en ook de pannen waren aan vervanging toe. We hebben besloten om de pannen te vervangen door stalen dakpanplaten. Dit zijn stalen platen waarin het profiel van dakpannen is gestanst. Ze zijn 80% lichter dan dakpannen en beter water en stuifsneeuw dicht. We hebben het werk gegund aan een bevriende Nederlandse ZZP'er die in Moutier Malcard woont (Thetmarconstructions), maar ik heb hem bij het werk geholpen. Het viel me reuze mee, dat werken op grote hoogte (schuur is ongeveer 8 m hoog). Het resultaat mag er zijn.

grange02
  

We worden ouder. Dat overkomt iedereen natuurlijk, maar je staat er niet altijd bij stil. De badkamer, die we veertien jaar geleden aan hebben gelegd en die in die tijd prima voldeed, was aan verandering toe. Om op hoge leeftijd nog in een bad te klimmen om te douchen is niet verstandig. Dus moest er een inloopdouche komen, maar Hans wilde wel zijn bad behouden. Dus intoog Hans in januari 2016 aan het werk.

Dat betekende heel veel breekwerk. De toegangsdeur, die maar 63 cm breed was, hebben we vervangen door een 83 cm brede deur. Die moest in de bestaande muur worden uitgeslepen. Stof, stof en nog eens stof.

Het bad en de inloopdouche kwamen naast elkaar. Voor de douche moesten een goot en een afvoer in vloer worden uitgehakt. Er ging van alles mis. Het solderen van de nieuwe waterleidingen wilde maar niet lukken de afvoerleiding bleek een scheur te vertonen, enzovoorts. Veel zaken moesten twee keer worden gedaan! En een stof.....! Het stof zal overal in het huis. De haast waarmee het een en ander moest gebeuren, heeft helaas wat afgedaan aan de kwaliteit van het werk. De grote tegels zitten er niet zo mooi op als ik had gewild.  
Ook buiten moest opnieuw geschilderd worden. Dinie ging voor Baskisch rood, dus dat werd het.

IMG 20170705 174010 IMG 20170706 164138 IMG 20170923 160603 IMG 20170929 174110
In 2018 hebben we, naast de warmtepomp, een thermo-dynamische boiler laten plaatsen. We zijn nu helemaal van het gas af. De gastank wordt in juli 2019, aan het einde van het contract, weggehaald.In de keuken heb ik een elektrische inertie radiator geplaatst, om de warmtepomp bij vorst wat bij te staan. Over het algemeen trekt die warmtepomp het overigens best. Vriest het hard dan gaan de houtkachels bij.
 In 2019 hebben we 20 zonnepanelen laten plaatsen. Het werk is uitgevoerd door een klein bedrijf, CES, uit Montluçon. We hebben nu een contract met de EDF. Op deze manier dav
hebben we onze energierekening aardig weten in te perken.
Clermonteix nap

Hier links ziet u een kopie van een kaart uit het kadaster van Napoleon uit 1810. Op deze kaart zijn ons huis (maison) en onze schuur (grange) al duidelijk aangegeven. Het dorp Clermonteix bestond al in de zestiende eeuw. Of ons huis ook uit die tijd dateert is nog niet duidelijk geworden. Wel weten we dat er uit 1800 voor het eerst een schriftelijk bewijs bestaat dat er belasting over werd geïnd.

In de zestiende eeuw in het jaar 1998 werd in Clermonteix Michel Villedo, de latere bouwmeester van Lodewijk XIV, geboren. In welk huis is niet bekend.


  plattegrond huis
  Hierboven de plattegrond van de benedenverdieping van ons huis
Het huis bestaat eigenlijk uit twee delen die van elkaar zijn gescheiden door een muur van een meter dik. Het linkerdeel is het oude woonhuis. Het rechterdeel was vroeger de stal die later bij het woongedeelte is getrokken. De delen zijn met elkaar verbonden door twee, lage, doorgangen op de benedenverdieping. Rechts in de keuken (cuisine) ziet u de schoorsteen van de broodoven, die nog geheel in oude staat is en die doorloopt in het rechter deel (four à pain). Er staat nu een houtkachel voor. Toen wij het huis kochten zat de voordeur in de keuken en je viel met de deur het huis in. We hebben die deur vervangen door een "porte fenêtre", een deur met een hoop glas en de ingang verlegd naar de oude keuken (entrée), waar ook een WC en een voorraadkast zijn opgenomen.
plattegrond huis 2  
Hierboven de plattegrond van de bovenverdieping 

 Huis en tuin veranderen continue. Inmiddels hebben we een nieuwe elektrische roldeur in de schuur laten zetten. En Hans heeft een omheining om de voortuin gemaakt met twee poorten. Je ziet dit boven in de header van de site. Ook hebben we de buitenmuren van de werkplaats wit geschilderd. Binnen, in de keuken, hebben we de keuken uitgebreid en de trap naar boven opgeknapt. We hebben de oude consrtructie van de trap intact gelaten. Alles is afgeschuurd en in de lak gezet. Om de versleten randen van de treden te verbergen hebben we er aluminium strips opgezet. Dze voorkomen ook het uitglijden.
Hans begint langzamerhand uit zijn werkplaats te groeien. Twee grote zaagmachines nemen nu veel plaats in beslag. Misschien is uitbreiding zoeken in de schuur een optie.
Zo blijven we aan het werk.