Back to Top

Inleiding


Dscn1001

Toen Hans 45 werd en te horen kreeg dat hij na de volgende walplaatsting de operationele leeftijdsgrens zou hebben overschreden (de leeftijd waarop je bij de marine geen operationele varende plaatsingen meer krijgt) werden we plotseling geconfronteerd met het naderende pensioen. Bij de marine moest je op de leeftijd van 53 jaar met functioneel leeftijds onslag (FLO). Dus gingen we nadenken over wat te doen na de marine. Hans was nog te jong om achter de geraniums te gaan zitten en als je ging werken werden toentertijd  je verdiensten van je FLO afgetrokken. Voor niets gaan werken was ook geen optie. Hans werkt graag met zijn handen en daarom zochten we een oud huis waaraan veel te klussen viel, met een grote tuin. In Nederland bleek dat niet voor een voor ons aanvaardbare prijs te koop. We wilden ons niet in de schulden steken. Toen we in Nederland niets vonden zijn we in Frankrijk gaan zoeken.  De Limousin is een streek die we al goed kenden van onze vakanties en waar de prijzen van huizen en grond heel redelijk waren. Bovendien ligt het op één dagreis van Nederland. We vonden daar het huis wat je hierboven op de foto ziet. Aan het huis viel best nog het een en ander te vertimmeren, maar was wel direct bewoonbaar. Dinie voelde er niets voor om vele maanden in een caravan te moeten wonen. Er hoorde 3000 m² grond bij. Dat was een verwilderd weiland vol met laag struikgewas waaronder bramen en hazelaars, en brandnetels (zie foto hier onder). Kortom er was genoeg om handen. Wat later kochten we er de schuur bij met nog eens 800 m² grond. 

Enthousiast togen we aan het werk. Hans had voor zijn pensioen bij de doe-zelf-school in Rotterdam cursussen metselen, stukadoren en lassen gevolgd en had vele Franse doe-het-zelf boeken en boeken over tuinieren gekocht. Als je nu mocht denken dat alles na zestien jaar wel af zou zijn, heb je het goed mis. We zijn nog steeds niet klaar; een kwestie van voortschrijdend inzicht en een voortschrijdende leeftijd die andere eisen stellen.

De rest van het verhaal vind je in de rubrieken ons huis en onze tuin.      

 afbeelding002

Onze tuin bij onze aankomst in april 200.  Het was een vewilderd stuk weiland met lage struiken en vooral veel bramen, brandnetels en hoog gras.
Brood op de plank dus
.