afbeelding001
Kastelen in de Creuse

Frankrijk kent vele kastelen en de Creuse maakt daarop geen uitzondering. Ik heb het niet over majestueuze woonhuizen, zoals die langs de Loire staan, maar over versterkingen die al dan niet ook als residentie worden gebruikt. Sommige staan nog fier overeind, andere zijn tot ruïne vervallen, maar voor mij hebben ze allemaal iets mystieks. De Fransen spreken over 'stenen die spreken". Voor mij vertellen die gebouwen verhalen, die steeds weer passen in de geschiedenis van dit land.
Ik verbaas me er steeds weer over hoe de mensen er in de middeleeuwen in slaagden zulke monumentale gebouwen op te richten. En dat zonder noemenswaardige hulpwerktuigen. Om de bouw van zo'n kasteel in vroeger tijden te kunnen volgen kan men een kijkje nemen op: http://www.futura-sciences.com/sciences/dossiers/histoire-guedelon-construction-chateau-fort-464/

Hier in Guedelon bouwt men opnieuw een ksteel met de gereedschappen en technieken uit de middeleeuwen. De bouw is ook te bezoeken.
Ook hier in de Creuse vetellen de kastelen hun verhalen over oude en bewogen tijden.. Bekijk een aantal van onze kastelen in de diaserie en lees enkele van de vele verhalen. 
Klik daarvoor in het bovenstaande menu.